HockeyNews
PLUS

Rönnberg: ”Kan vinna matcher på olika sätt”

(8156) Rönnberg
Daniel Stiller/Bildbyrån

Publicerad: 23 april 2019

FacebookXWhatsApp

GÖTEBORG. Vid likaläge 2–2 var det spelet i numerärt överläge som gav Frölunda segern i den första finalmatchen. Något som enligt Roger Rönnberg är bevis på att laget är kapabla till att vinna matcher på flera sätt.

– Vi kan vinna matcher på olika sätt med olika ansikten, säger Rönnberg dagen efter 5–3-segern mot Djurgården. 

SM-finalen presenteras i samarbete med ATG Sport

Frölunda tog första skalpen i finalserien mot Djurgården. Men segern satt hårt inne. Djurgården kvitterade två gånger om innan Frölunda kunde göra två obesvarade mål i andra perioden och till slut vinna med 5–3.

Roger Rönnberg är dagen efter segern både nöjd – men har också saker som han vill förbättra.

– Det är en match som vi inte är helt nöjda med spelmässigt, men jag tycker ändå att det finns några goda exempel som är bra. Till exempel i andra perioden, det är där vi vinner matchen. Att vi kan höja oss vid 2–2, det tycker jag är starkt av killarna. Djurgården kommer tillbaka lite snöpligt med sättet de gör de två målen, sen visar spelarna en enorm mental styrka, säger han.

Han menar på att laget plockade fram det bästa de hade vid ställningen 2–2, och att det var det som till slut kunde bärga segern.

– Vid 2–2 i andra perioden spelar vi vår bästa hockey och kan vinna matchen där i powerplay. Det är som jag har sagt tidigare, vi kan vinna matcher på olika sätt med olika ansikten. Ibland är det fem mot fem och boxplay som är hjältarna. Nu blev det ett vapen som vi inte har använt så mycket i slutspelet, powerplayet, som klev fram, säger Rönnberg.

Andra halvan av mittperioden spelade alltså Frölunda sin bästa hockey. Men för att besegra Djurgården över sju matcher krävs det förbättring på sina håll.

– Vi behöver överlag göra fler bra minuter. Vi har inte så många minuter som vi sitter och är nöjda med. Vi slarvar lite grann i vårt grundspel och låter de spela på det sättet som de vill göra. Vi har en hel del saker som vi vill förbättra, säger Rönnberg.

Chay Genoway hittade rätt för Frölunda mot Djurgården. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Backspelet har varit en nyckel under slutspelet för Frölunda – både offensivt och defensivt. Mot Djurgården gjorde den mer defensivt inriktade Jacob Moverare mål. Även Chay Genoway hittade rätt.

– Vi har en väldigt tydlig uppsättning på rollerna bland våra backar. Chay (Genoway) och Brandon (Gormley) spelar ju i powerplay och har mera offensiva roller. De andra är mer rollade för att bidra i defensiven och framför allt i boxplay. Vi har en väldigt bra balans, säger Rönnberg.

Viktor Ekbom och Anders Grönlund är några av backarna som har visat framfötterna under slutspelet. Men enligt Rönnberg är backarnas fina spel inget som har kommit fram nu under säsongens sista matcher.

– Det är ingenting som händer nu i slutet utan det är en resa från maj till nu. Pusselbit på pusselbit sätts på de här spelarna fysiskt, taktiskt, tekniskt och mentalt. Till slut när man får till alla så är det ett ganska vackert pussel som är lagt, säger han. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!